TRANSLATE

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2014 - 15 ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Γέμισε το internet με αναρτήσεις για τα μερομήνια της σεζόν που έρχεται.  Αλλά οι περισσότερες αναφέρονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και αυτές κόπιαραν ακόμη και τα θεσσαλονικιώτικα sites.  Το LemonPie Blogspot περιπλανήθηκε λίγο περισσότερο στο διαδίκτυο (χούι είναι αυτό, δεν κόβεται εύκολα) μέχρι που εντόπισε κάποιες προβλέψεις που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα.  Τα στοιχεία τα βρήκαμε στο forum.snowreport.gr βασισμένα στις παρατηρήσεις του Thanos, ενός νεαρού μερομηνά που, από ότι λέει, τα μάθαινε από τον παππού του όσο ζούσε. Φέτος έκανε πρώτη απόπειρα καταγραφής και τα παρέθεσε στο group του Northmeteo στο facebook. Δείτε τα αναλυτικά:...
Σεπτέμβριος
Άστατος καιρός την πρώτη και την τρίτη κυρίως εβδομάδα με φυσιολογικές θερμοκρασίες και ήπιους ανέμους.

Οκτώβριος
Ήπιος μήνας με κάποια δροσούλα αρχικά, λίγες όμως βροχές συνολικά.  Κάποια αξιόλογη μεταβολή φαίνεται στο τελευταίο επταήμερο .. ίσως με βαρομετρικά χαμηλά το ένα πίσω από το άλλο.. Θερμοκρασιακά κανονικός ίσως λίγο πιο ζεστός από πέρυσι.

Νοέμβριος
Ο Νοέμβρης δείχνει να μπαίνει με άγριες διαθέσεις..
Ο μήνας φαίνεται να ξεκινάει με βροχές. Στη συνέχεια ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται αλλά από τη μέση και προς το τέλος της δεύτερης εβδομάδας ο καιρός κρυώνει απότομα με βοριάδες κατά κύριο λόγο και πιθανά συνεχή βαρομετρικά χαμηλά (ίσως τα πρώτα χιονάκια στα ορεινά).  Στις αρχές της τρίτης εβδομάδας και για ένα διάστημα ο καιρός φαίνεται ήπιος με νοτιάδες αλλά και βροχές κατά διαστήματα. Τις τελευταίες μέρες του μήνα ο καιρός βελτιώνεται αισθητά και είναι αισθητή και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Δεκέμβριος
Με καλό καιρό φαίνεται πως θα μπει και ο Δεκέμβρης. Αλλά από τις 4 του μηνός τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη κακοκαιρία που θα διαρκέσει ως τις 10 του μήνα.  Για τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι χιονιάς εκείνες τις μέρες και ειδικά από τις 6 και μετά αλλά γύρω στις 12 και μετά η διεύθυνση των ανέμων φαίνεται να αλλάζει και ο καιρός να γλυκαίνει σταθερά..με πρωινές μουντάδες και τα συναφή..αυτό δείχνει να κρατάει για τουλάχιστον ένα πενθήμερο...ενώ γύρω στις 18 δείχνει βροχές αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη πτώση στη θερμοκρασία (πιθανώς να έχουμε νοτιάδες για σημαντικό διάστημα).  Γύρω στις 20 διαφαίνεται μία νέα αλλαγή..
  Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα φέτος φαίνεται να γιορτάζονται με ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ στη Βόρεια Ελλάδα μετά από χρόνια.  Αρχικά με νοτιάδες και στη συνέχεια βοριάδες. Τα χιόνια πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα για τα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και ίσως να κατέβουν και χαμηλότερα.  Ο καιρός δείχνει χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά κυρίως το διάστημα από την Παραμονή Χριστουγέννων έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Συγκριτικά με πέρσι ο Δεκέμβρης συνολικά φαίνεται πολύ πιο βαρύς μήνας με περισσότερα φαινόμενα και περισσότερο νερό αναλογικά.

Ιανουάριος
Οι πρώτες μέρες δείχνουν να κυλούν με αρκετά ψυχρό καιρό ενώ γύρω στις 7 του μηνός θα κάνει και τα χιονάκια του κατά τόπους. Στη συνέχεια το πάνω χέρι παίρνουν νοτιάδες και βροχές κατά διαστήματα. Από τις 15 και ως τις 22 περίπου φαίνεται να έρχεται μεγάλη αλλαγή με πιθανά χιόνια που δείχνουν να κατεβαίνουν αρκετά.  Ο ψυχρός καιρός παραμένει για αρκετές ημέρες ενώ οι τελευταίες μέρες θα κυλήσουν με συνεχή βαρομετρικά χαμηλά και βροχές στα πεδινά και χιόνια πιθανόν στις ορεινότερες περιοχές. Επικρατέστεροι άνεμοι για τις τελευταίες μέρες φαίνονται οι Νοτιάδες. Συνολικά ο Γενάρης σε αντίθεση με τον περσινό δείχνει επίσης πολύ πιο βαρύς και με περισσότερα νερά. Φέτος τα μερομήνια δείχνουν βαρύ χειμώνα ειδικά για την κεντροδυτική Μακεδονία.  Λίγο πριν λήξει ο μήνας, στις 30-31 το μοτίβο γίνεται και πάλι πιο χειμωνιάτικο με πολύ κρύο και πιθανά χιονάκια. Ίσως το μοτίβο αυτό επιμείνει και στις αρχές του Φλεβάρη.

Φεβρουάριος
Ο μήνας θα μπει με πολύ άγριες διαθέσεις παγωνιές και χιόνια και η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της.  Η κατάσταση φαίνεται να επιμένει μέχρι τις 4-5 του μηνός...στη συνέχεια ο καιρός δείχνει να κάνει ένα διάλειμμα ενώ από τις 9 με 10 και μετά ξαναχαλάει με ένα μέτωπο που θα φέρει βροχές και χιόνια. Από τις 15 φαίνονται βροχές και νοτιάδες κυρίως ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει ένα διάλειμμα και πάλι με καλό καιρό.  Από τις 20 και ως τις 26 φαίνονται διαδοχικές κακοκαιρίες, αρχικά με νότιους και στη συνέχεια με βόρειους ανέμους, ενώ ο καιρός φαίνεται να κρυώνει λίγο παραπάνω προς το τέλος. Πιθανή εμφάνιση Αλκυονίδων μεταξύ 5-10 ή 16-21. Ο μήνας πάντως μάλλον θα κλείσει με κακοκαιρία.

Μάρτιος
Ένας μήνας που αρχίζει με ψυχρό σχετικά καιρό και φαινόμενα στις αρχές.  Από τις 5 περίπου και μετά και μέχρι τις 15 ο καιρός καλυτερεύει εντυπωσιακά και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αλλαγή με νοτιάδες και βροχές φαίνεται από τις 16 και μετά ενώ από τις 19 και μετά δείχνουν τα φαινόμενα να είναι περισσότερα και ο καιρός να ψυχραίνει ξανά και δεν αποκλείονται κάποια χιονάκια στα ορεινά.  Στη συνέχεια διαφαίνεται βελτίωση αλλά από τις 23 και μετά φαίνονται διαδοχικά μέτωπα με εναλλαγή νοτιάδων-βοριάδων και μικρά διαλείμματα- ο μήνας φαίνεται πάντως να κλείνει με σταδιακή βελτίωση προς το τέλος αλλά με σχετική ψύχρα και επικράτηση βορείων ανέμων.

Απρίλιος
Ήπιος μήνας με καλές θερμοκρασίες, καλό γενικά καιρό με αρκετή ηλιοφάνεια και ζεστούλες κατά διαστήματα. Η πρώτη εβδομάδα φαίνεται να είναι η πιο ψυχρή του μήνα. Χαρακτηριστικό του μήνα οι ελάχιστες βροχές κι αυτές από ότι δείχνουν είναι πιο πιθανόν να εμφανιστούν μεταξύ 14 και 23. Φαίνεται πιο άνυδρος από τον περσινό. Τίποτα το ιδιαίτερο πάντως. 

Μάιος
Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, σε γενικές γραμμές διαφαίνεται ένας μήνας ζεστούτσικος αλλά και κάποιες περιόδους αστάθειας κυρίως στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας και από τα μέσα και προς το τέλος της τρίτης.  Ένας καθαρά ανοιξιάτικος μήνας που όμως θα έχει και κάποιες θερμοκρασιακές εξάρσεις θυμίζοντας έντονα το καλοκαίρι.  Φαίνεται πιο θερμός από τον περσινό.  Ο μήνας δεν έχει κλείσει ακόμα..αλλά δε νομίζω να αλλάξει κάτι εως το τέλος της ημέρας.

Ιούνιος
Ένας μήνας που δείχνει ότι θα είναι πολύ πιο ζεστός από το φετινό αλλά δε θα λείψουν και κάποιες καταιγιδούλες από τις 12 περίπου του μηνός και ως τις 20. Τα φαινόμενα πάντως δεν φαίνονται πολλά κι αν φέτος ο Ιούνιος μας έδωσε πολλές βροχές του χρόνου, απ'ότι φαίνεται, θα κυνηγάμε τα νερά με το κυάλι..

Ιούλιος
Ο Ιούλιος δείχνε σε γενικές γραμμές πολύ ζεστός κατά διαστήματα.  Κάποιες καταιγιδουλες ίσως σημειωθούν στις αρχές του 3ου δεκαημέρου.. αλλά δε θα μου έκανε καμία εντύπωση αν ο συνολικός υετός του μήνα σε πολλές περιοχές ακόμα και της Βόρειας Ελλάδας έπιανε το μηδέν. Καιρός μόνο για μπάνια και πυρκαγιές.  Και αυτός ο μήνας βγήκε ζεστότερος από τον Ιούλιο του 13.
Αυτά λοιπόν ήταν τα πρώτα μερομήνια για την Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο.  Υποτίθεται ότι υπάρχουν φυσικά και τα δεύτερα... Ίσως ρίξουμε και κει μια ματιά..αλλά κρατώ το γεγονός ότι τα πρώτα φέτος έδειξαν βαρύ και ελαφρώς πρώιμο χειμώνα (αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά του Νοεμβρίου) και ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα περσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου