-Κόβω την κολοκύθα στα δύο, αφαιρώ τα κουκούτσια και την βάζω στα
μικροκύματα μεγάλη σκάλα για 1,5 λεπτό. Έτσι καθαρίζεται πιο εύκολα.
-Την καθαρίζω και την περνάω από πολύ χοντρό ρεντέ (αυτόν που είχε η γιαγιά μου για το γλυκό κυδώνι). Μπορώ να την κόψω και σε μικρά τετράγωνα κομματάκια.
-Λιώνω σε μια λεκάνη δύο ποτήρια του νερού ασβέστη και αφήνω μέσα τα κομμάτια για 4 με 5 ώρες.
-Ξεπλένω πολύ καλά με άφθονο νερό και ...
στραγγίζω.
-Βράζω σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνω το κολοκύθι μέσα να πάρει βράση για 5 λεπτά. Το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα.
-Πετάω το νερό, ξαναβράζω καθαρό νερό και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία.
-Στο τρίτο βράσιμο αφήνω να βράσει η κολοκύθα μέχρι εκεί που θα παραμείνει τραγανή, αλλά όχι ωμή.
-Την βάζω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον χυμό ενός λεμονιού να σταθεί μέχρι να ολοκληρώσω την διαδικασία του «σιροπιού».
-Για σιρόπι έκανα την μαρμελάδα Dukan με Bolero σε περίπου 5πλάσια ποσότητα:
-Βάζω 2,5 φλ. νερό να βράσει.
-Λιώνω 9 – 10 φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
-Σε άλλα 2,5 φλ. νερό κρύο, διαλύω τρία φακελάκια Bolero της αρεσκείας μου. (Εγώ έβαλα ένα φακ. μανταρίνι και τρία φακ. μήλο γιατί πήγαινα για γεύση κυδώνι… Πέτυχε αρκετά).
-Στο κρύο νερό προσθέτω ακόμη το χυμό ενός λεμονιού και μια βανίλια.
-Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα τις λιωμένες ζελατίνες και 5-6 κ.σ. Natreen κι ανακατεύω καλά.
-Ρίχνω μέσα και το μίγμα του κρύου νερού, ανακατεύω και αφήνω να πάρει μια βράση.
-Μόλις πάρει βράση, στραγγίζω και ρίχνω μέσα και το κολοκύθι και το αφήνω να ξαναπάρει μια βράση.
-Κατεβάζω από τη φωτιά, αφήνω να φύγει η καυτή θερμοκρασία και το βάζω σ’ ένα πλαστικό σκεύος και στην κατάψυξη. (Στο ψυγείο δεν θα πήξει). Το άφησα όλη νύχτα (περίπου 5 με 6 ώρες) και πρόλαβα να το βγάλω πριν κρυσταλλώσει.
-Θα κρατήσω 1-2 βαζάκια να τα έχω ως γλυκό κουταλιού και το υπόλοιπο θα γίνει γλάσο σε κάποιο γλύκισμα, ή θα φαγωθεί με γιαούρτι….άμεσα για να μην προλάβει να μουχλιάσει.
-Την καθαρίζω και την περνάω από πολύ χοντρό ρεντέ (αυτόν που είχε η γιαγιά μου για το γλυκό κυδώνι). Μπορώ να την κόψω και σε μικρά τετράγωνα κομματάκια.
-Λιώνω σε μια λεκάνη δύο ποτήρια του νερού ασβέστη και αφήνω μέσα τα κομμάτια για 4 με 5 ώρες.
-Ξεπλένω πολύ καλά με άφθονο νερό και ...
στραγγίζω.
-Βράζω σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνω το κολοκύθι μέσα να πάρει βράση για 5 λεπτά. Το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα.
-Πετάω το νερό, ξαναβράζω καθαρό νερό και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία.
-Στο τρίτο βράσιμο αφήνω να βράσει η κολοκύθα μέχρι εκεί που θα παραμείνει τραγανή, αλλά όχι ωμή.
-Την βάζω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον χυμό ενός λεμονιού να σταθεί μέχρι να ολοκληρώσω την διαδικασία του «σιροπιού».
-Για σιρόπι έκανα την μαρμελάδα Dukan με Bolero σε περίπου 5πλάσια ποσότητα:
-Βάζω 2,5 φλ. νερό να βράσει.
-Λιώνω 9 – 10 φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
-Σε άλλα 2,5 φλ. νερό κρύο, διαλύω τρία φακελάκια Bolero της αρεσκείας μου. (Εγώ έβαλα ένα φακ. μανταρίνι και τρία φακ. μήλο γιατί πήγαινα για γεύση κυδώνι… Πέτυχε αρκετά).
-Στο κρύο νερό προσθέτω ακόμη το χυμό ενός λεμονιού και μια βανίλια.
-Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα τις λιωμένες ζελατίνες και 5-6 κ.σ. Natreen κι ανακατεύω καλά.
-Ρίχνω μέσα και το μίγμα του κρύου νερού, ανακατεύω και αφήνω να πάρει μια βράση.
-Μόλις πάρει βράση, στραγγίζω και ρίχνω μέσα και το κολοκύθι και το αφήνω να ξαναπάρει μια βράση.
-Κατεβάζω από τη φωτιά, αφήνω να φύγει η καυτή θερμοκρασία και το βάζω σ’ ένα πλαστικό σκεύος και στην κατάψυξη. (Στο ψυγείο δεν θα πήξει). Το άφησα όλη νύχτα (περίπου 5 με 6 ώρες) και πρόλαβα να το βγάλω πριν κρυσταλλώσει.
-Θα κρατήσω 1-2 βαζάκια να τα έχω ως γλυκό κουταλιού και το υπόλοιπο θα γίνει γλάσο σε κάποιο γλύκισμα, ή θα φαγωθεί με γιαούρτι….άμεσα για να μην προλάβει να μουχλιάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου