TRANSLATE

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΛΛΟΝΤ - ΑΔΥΝΑΤΗ



Υπήρξα κάποτε 78 κιλά και μετά 57.  Αφού κράτησα τα 57 για έξι χρόνια, μετά άρχισα να παίρνω βάρος, και έφτασα τα 67.  Από το 2010 μπαινοβγαίνω σε δίαιτες (κυρίως του Χιούμπλιχ) και κατάφερνα το καλοκαίρι να είμαι 60 -61 και μετά τις γιορτές 68 -69.  Πέρσι έσπασε το μοτίβο παρ’όλο που μετά τις γιορτές ήμουν μόλις 64 κι έλεγα «Εντάξει, φέτος θα καταφέρω να πέσω και κάτω από τα 60, έχω χρόνο».  Και μετά συνέβη το μοιραίο.  Μέσα στην άνοιξη μας άφησαν από τη δουλειά για τρεις μήνες απλήρωτους.  Πράγμα που αφ’ενός μου τσάκισε την ψυχολογία και αφ’ετέρου μ΄έκανε να καταφεύγω σε φθηνές διατροφικές επιλογές, που σημαίνει μακαρόνια, πατάτες και γενικώς όλα τα παχυντικά.  Για δίαιτα ούτε λόγος … έφτασα τα 70.  Έψαχνα το καλοκαίρι για ερημικές παραλίες.  Κι άμα σε πάρει η κατηφόρα σε παίρνει…. Τώρα είμαι 75 κι εδώ και λίγες μέρες ξανάρχισα.
Όλο αυτό πάντως μου δίδαξε μερικά πράγματα.
-Η δίαιτα δεν είναι τόσο θέμα διατροφής… είναι κυρίως
θέμα αντίληψης και συμπεριφοράς.
-Γι’ αυτό δεν αρκεί να αλλάξει το περιεχόμενο του πιάτου μας, αλλά γενικότερα η στάση μας απέναντι στο ίδιο μας τον εαυτό: Όσο σκέφτεσαι ότι είσαι παχουλή, μένεις παχουλή.  Οραματίσου τον εαυτό σου ως … μελλοντ-αδύνατη (ωραία έκφραση που κυκλοφορεί στο forum του greekmasa).
-Μην περιμένεις να χάσεις τα κιλά για να συμπεριφερθείς ως αδύνατη.  Κάν’το από τώρα.  Ντύσου ανάλογα (ξέχνα τα ριχτά, ρίξ’το στα στιλάτα), υιοθέτησε ανάλογη στάση του σώματος, ανάλογο attitude.
-Πρόσφερε στον εαυτό σου μικρές πολυτέλειες για να τον καλοπιάσεις και να τον απομακρύνεις από την κουζίνα.  Κάνε απολαυστικά αφρόλουτρα, μάσκες ομορφιάς (αυτοσχεδίασε οικονομικά με βάση τον άργιλο),  περιποιήσου τα μαλλιά σου, το δέρμα σου, τα νύχια σου.
-Υιοθέτησε πρότυπα από το κοινωνικό σου περιβάλλον.  Κάποιες κοπέλες που τα κατάφεραν.  Αν μπορούν αυτές, μπορούμε κι εμείς.
-Μην διαλαλείς ότι είσαι σε διατροφή.  Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, όχι απαραίτητα από κακία, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια, γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την πληροφορία.
-Και τέλος…. προσάρμοσε την δίαιτα που επιλέγεις στα μέτρα σου, πειραματίσου λίγες μέρες για να δεις αν και πόσο σε κολλάνε κάποιες τροφές που η δίαιτα απαγορεύει αλλά εσύ απολαμβάνεις.  Έτσι η δίαιτα δεν θα είναι στερητική και κουραστική και θα μπορείς να την τηρείς έστω κι αν χάνεις με πιο αργούς ρυθμούς απ’ αυτούς που υπόσχεται η δίαιτα.  Εγώ, ας πούμε, ξεκίνησα του Χιούμπλιχ αλλά πρόσθεσα γάλα, τυρί και βρώμη που ναι μεν τα απαγορεύει η δίαιτα, αλλά είναι μέσα στη φιλοσοφία μιας low carb διατροφής.  Με την βρώμη, μάλιστα, αυτοσχεδιάζω και φτιάχνω γλυκάκια, γιατί χωρίς αυτά θα λυγίσω.  Το τέσταρα και δεν με κόλλησε.  Τουλάχιστον στην αρχή.  Ξεκίνησα 74,9 και σε τρεις μέρες έπεσα στα 73,6.  Αν δω ότι κολλάω θα αναπροσαρμόσω την διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου